sobota 27. července 2013

... na procházku


Konečně je na světě a já mám taaakovou radost!
Mamka mi uspala Toníka na zahradě pod jabloní a já mohla chvilku šít.
Z výsledku jsem moc spokojená. Vejde se do ní vše, co poslední dobou na procházce potřebuju.

pátek 26. července 2013

... svatá Barbora


Náš poslední výlet na delší dobu kvůli počasí. Od zítra mají nastat tropy a to se raději naložíme do bazénu, než do vyhřátého auta :) Dnešní dopoledne jsme strávili prohlídkou Kutné Hory. Nebylo v našich silách projít vše, co by stálo za vidění. Především kostnice a prohlídka štoly - na tuhle podívanou musí být Toníček o fous starší. Spoustu času jsme strávili v chrámu sv. Barbory a v jeho stinném parku. Velmi se nám to tam líbilo! Nebudu lhát, jeli jsme sem právě kvůli patronce horníků ... a nezklamala nás!

Užívejte si víkend a pozor na úpal! :)

čtvrtek 25. července 2013

... chalupaříme


Sbalili jsme se a vyrazili na mé milované Kokořínsko, kde jsme vyzkoušeli vozíček v terénu. Projel polňačkou i lesním terénem. A malý? Spokojeně vytuhnul :) Ještě, že má velké pružiny, které tak parádně houpou. Udělali jsme si výlet na místní "rozhlednu" do kraje, kterou mám prochozenou od mala. Jsem moc ráda, že tradiční trasa zůstává i po mnoha letech stále v kurzu a navštěvujeme ji rok co rok. Tentokrát se z ní dohlédlo dokonce až na Ještěd!


Poslední roky jsme si zde našli další oblibu a to domácí kozí sýr, který vyrábí nadšená maminka čtyř dětí. Je ze speciálně pěstěných koz a díky tomu není cítit a je taaak dobrý. Má jedinou nevýhodu - je až moc rychle snědený :)

Naši chalupářskou pohodu zpřetrhalo pár nemilých událostí, které nás donutily odjet domů. Mezi tu nejvážnější patří vypadlá (urezlá) vodovodní baterie a potopa díky tomu způsobená. Abych se přiznala, tak jsem zažila menší šok. Vodovodní baterie v jedné ruce, Toník ve druhé a gejzír vody prýštící ze zdi. Ještě, že mám toho Vítka, který duchapřítomně skočil zavřít přívod vody a pomáhal utírat napáchanou škodu.No, když se daří, tak se daří! Ale hlavní je, že vše půjde opravit a my se sem snad brzy vrátíme...

pondělí 22. července 2013

... skok do Hradce


O víkendu jsme vyrazili na jih. Tentokrát naše cestování nebylo spojeno pouze s příjemnými záležitostmi. Vítkova babička je hospitalizovaná v Jindřichově Hradci, takže jsme jeli za ní. Velmi doufáme, že vše bude v pořádku. Prognóza je prozatím příznivá. Teď nám zbývá jen věřit v sílu modlitby. Abychom se z návštěvy trošku odreagovali, prošli jsme se po městě. Dříve jsme zde byli za svobodna a prošli dva zámecké okruhy, třetí na nás stále čeká. Musíme si na něj ještě nějaký pátek počkat, ale jednou omrkneme i ten! Cestou jsme potkali dvě svatby. Nedalo nám to a museli jsme si zavzpomínat, jak jsme si před 1,5 rokem řekli své ano ... 


Zítra vyrážíme na Kokořínsko páchat pěší turistiku. Držet nám palce, aby vyšlo počasí a nebylo šílené vedro. V něm se nám moc dobře neťape :) Zatím se tu mějte krásně! 

čtvrtek 18. července 2013

... limetkový

Je zajímavé, co s člověkem udělá těhotenství. Před ním jsem měla alergii na citrusy všeho druhu. Vždy jsem po nich vypadala jako poplesnivělá muchomůrka. Ale jen co se mi usídlila fazolka v bříšku, tak vše jako mávnutím proutku zmizelo, já dostala ohromnou chuť na grepy a bylo to i bez puntíkatého efektu. Myslela jsem si, že je to pouze díky hormonům a že se vše po porodu vrátí do starých kolejí, ale nevrátilo (ne, že by mi to vadilo). Díky tomu se mohu směle vrhat do pečení i limetkových dobrot. 

Toníčku, patří ti můj velký dík!
Tvoje máma ...


Opět pro zájemce o pečení vkládám recept:
- 2 balení cottage sýra
- 1 zakysaná smetana
- 3 lžíce moučkového cukru
- šťáva ze 2 limetek
- máslové sušenky na korpus + máslo na spojení
- 1 prášková želatina (připravit dle návodu na sáčku)

Sušenky rozdrtíme na jemno a spojíme roztaveným máslem. Takto vzniklou hmotu upěchujeme do dortové formy a necháme 10 minut v troubě při 160°C. Náplň připravíme velice snadno. Zbylé ingredience hodíme do robota, zamícháme a nalijeme na sušenkové dno a dáme do ledničky na cca 3 hodiny ztuhnout :)

středa 17. července 2013

... už to cinká!


Na konci druhého měsíce začalo velké slintání, ve třetím naběhly dásně, ve čtvrtém se objevila bílá tečka, v pátém byl zoubek cítit pohmatem, ale až teď v půli roce se prořezal. Dal nám zabrat všem, ale už je na světě a my si otřeli pot z čela. Při představě podobně dlouhého prořezávání ostatních tesáků se nám mírně ježí vlasy na hlavě. Snad další půjdou jako po másle.

Jo a abych nezapomněla: prvně jsem zacinkala JÁ. Takže si zasloužím nové ŠATY :-D

úterý 16. července 2013

... zkušební jízda

Máme rádi kola i brusle (v rekreačním měřítku) a rádi bychom, aby tuto lásku s námi sdílel i Toník. Proto jsme se rozhodli pro koupi vozíčku, který jsem objednala včera a dnes dorazil. Abych se přiznala, tak takovéto expresní doručení jsem zažila úplně poprvé! 


Malý je cestovatel a miluje pohyb v jakémkoli podání (kočárek, auto i rajtování na dece). Dnes k tomu přidal i jízdu v nové káře, kterou si oblíbil. Povídal si, výskal a pozoroval okolí. Doufám, že ho tyto dojmy zmůžou a večer bude hezky spát :) Příští týden vyrážíme na "jižanské" cyklostezky kolem rybníků. Už teď se nemůžeme dočkat!

Byla to má první projížďka na bruslích po dlouhé době. Minulý rok touto dobou jsem byla těhotná a tento pohyb byl pro mne tabu. Bylo hodně znát, že jsem na nich nějaký ten pátek nestála. První odrazy byly značně nejisté a má výdrž dosti mizivá. Ale stálo to za to! Ani neumím popsat, jakou z toho mám radost! Pokud vydrží počasí, tak budeme jezdit každý den, jen co se vrátí tatínek z práce.

Vítej vozíčku croozre mezi námi, jsme rádi, že tě máme! :)

sobota 13. července 2013

... hasiči Kuňovice


Jsem holka z poloviny ze vsi, ve které právě dnes slaví sbor dobrovolných hasičů krásné kulaté sté výročí vzniku. A my byli u toho! Jeden z bratránků hasiči "žije" od malinka. A není se čemu divit, když se při přebírání čestných medailí vystřídali všichni chlapi z rodiny :)


Celá akce začala malou, ale za to milou mší pod širým nebem korunovanou svěcením praporů. Kde jinde je člověk Bohu blíže, než právě v přírodě, kde mu zpívá přímo "do oken" ? :)



Po tomto krásném zahájení následovala samotná soutěž zapálených hasičů, která byla ve stylu: hlavně se dobře pobavit :) Každý tým závodníků dal do svého výkonu srdce, elán i nadšení. Sice domácí nevyhráli, ale ale za to si užívali potlesku a fandění na jejich hroudě :)


My vše sledovali z klidného místa na dece, užívali si točenou malinovku i sluníčka. Poprvé jsme také vyzkoušeli jízdu autem téměř v plné polní. Jeli jsme v šesti se ségrou v "kufru" a ještě nám zbylo jedno místo pro stopaře :)

pátek 12. července 2013

... naše malá oslava


Včera jsme měli malou rodinou oslavu. Náš tatínek slavil narozeniny :) Na pečení dortu jsem neměla čas, nebo spíš měla, ale abych se přiznala, tak neumím "hezky" proříznout korpus :-D Takže než aby byl dort po stylu šikmé věže v Pisse, zvolila jsem cestu menšího odporu a uvařila nadýchanou čokoládovou pěnu, která je sladká, lehká a moc dobrá :) Při její tvorbě si vždy vzpomenu na můj pobyt ve Francii, kde jsem se do této laskominy zamilovala ... 




Na večer bylo naplánováno grilování na terase. Takže jsem se chopila vařečky a zadělala na chleba. To abychom masovo-sýrovo-žampionové kapsy měli čím zajíst. Ale to jsem si naběhla! Při tvorbě těsta jsem s hrůzou zjistila, že doma chybí droždí. A to ho přitom mívám v lednici slušnou zásobu. Byla jsem líná zvednout zadek a naklusat do krámu ho koupit. Místo toho jsem se skulila po schodech dolů vyškemrat nějaké droždí od mamky. Ta mi dala práškové. Nikdy jsem s ním nepracovala, ale co, zkusit se má všechno. Dala jsem ho do těsta a to se ani po hodině nehlo! Mrkla jsem na sáček a tam spotřeba do r.2011. Jojo, tak to u našich bývá. Nic nevyhodí, vše je v pořádku a k upotřebě :) Nedalo se nic dělat, do krámu jsem stejně musela. Na druhý pokus těsto vykynulo a celozrnný bochánek se slunečnicovými semínky nám krásně provoněl kuchyní.


Toník čekal na Vítkův příchod z práce po svém - šmejděním po obýváku. Od té doby, co se pohybuje z místa na místo, je k nezadržení. Při prozkoumávání podgaučových krás usnul ... asi se na ten nepořádek už nemohl dívat :)

Pro zájemce o pečení chleba: je to děsně jednoduchý! Smícháte 500 g celozrnné mouky, slunečnicová semínka a kmín (podle chuti), 2 lžičky soli, 300 ml vody a kvásek. Těsto kyne 2 hodiny v míse, pak 1 hodinu na plechu. Peče se cca 45 minut při 200°C dokud nezní na poklep dutě :) 

středa 10. července 2013

... dnešní radosti

"Umět se radovat ze všeho. Nečekat, že v budoucnu přijde něco, co bude to pravé,
protože je možné, že to pravé přichází právě teď."

Ota Pavel



Po dlouhé době jsem našla tyto řádky. Jak já je hledala! Ale jak to se mnou bývá, nikdy nenajdu nic, když to urputně hledám, ale až tehdy, pokud na to zcela zapomenu. Dnes na mne vypadla modlitba snoubenců a já ani pořádně nevěděla, odkud. S radostí v srdci jsem si zavzpomínala na časy před svatbou. Na dobu, kdy jsme měli jeden druhého a jen náš byl svět. Tehdy jsme dali srdce jeden druhému, dnes se o ně dělíme i s naším synem. Nikdy bych neřekla, že se v něm najde tolik lásky na rozdávání...



Lavórová sezóna je v plném proudu a já s radostí sleduji, jak se Toník čvachtá v lavóru a okusuje brýle. Za poslední dobu jsem se smířila s tím, že jakmile se sehnu, tak mi zmizí z nosu přímo světelnou rychlostí. Ještě, že jsou takové odolné ... zatím zdárně přečkaly i několikanásobné pády na dlažbu. Však já už tehdy věděla, proč si kupuji plasťáky!


Přišel pošťák a donesl nové látky. Jak já se těším, až si do nich střihnu! Jen mi poslední dobou nezbývá čas na nic. U stroje mi leží rozešitá kabelka, v knihovně rozečtená knížka ... ale co, kam pospíchat. Však ono se to snad brzy zlepší ... alespoň mi to tedy všichni z okolí slibují :-D

pondělí 8. července 2013

... tvarohový koláč s borůvkami


Borůvky z chalupy a maliny ze zahrádky dají dohromady velmi dobrý koláč. Ovšem není určen těm, kteří si hlídají štíhlou linii. Pokud jste jako já a čas od času si sladkou tečku ke kafíčku dopřejete, tak určitě vyzkoušejte tento recept :) V originální verzi je "jen" s borůvkami, ale já si do něj přidala i maliny. Když tak nad tím přemýšlím, tak do něj můžete hodit víceméně jakékoli lesní plody :) Pokud ho plánujete nabídnout návštěvě, tak si prosím uvědomte, že pár hodin trvá, než ztuhne. Takže si to pořádně načasujte, abyste neservírovali polotekutou hroudu, byla by to škoda :)

300g máslových sušenek, 100g másla, 500g borůvek, 220g třtinového cukru, 2 limetky,500g měkkého tvarohu, 280ml smetany kešlehání, 280ml zakysané smetany, 4 lžičky práškové želatiny

- sušenky rozdrobíme, smícháme s máslem a napěchujeme do dortové formy
- pečeme na 160°C nějakých 10 minut dozlatova 
- borůvky nasypeme do rendlíku, přidáme 3 lžíce vody, 175g cukru, strouhanou kůru z 1 limetky a vaříme 2 minuty
- prošleháme tvaroh, smetany se zbylým cukrem a přidám uvařenou želatinu, šťávu z limetek, limetkovou kůru a uvařené ovoce
- necháme v lednici ztuhnout (trvá to nějaký 4 hodiny)



sobota 6. července 2013

... u "hada"


Na otočku jsme se zastavili na Kokořínsku, omrkli chalupu a vyrazili na borůvky. Letos jich moc nerostlo, skoro vůbec žádná. Nejspíš dozrály dříve díky velkým vedrům, které byly nedávno a my je díky tomu propásli. Odvezli jsme si alespoň litrový kbelík a prošli se po okolí. Ani nedovedu popsat, jak moc mi skály chyběly!


Borůvky chodíme tradičně sbírat k Liběchovu, kde jsou mimo jiné i krásné procházky po okolí spolu se sochami vytesanými v pískovci. Právě díky nim si toto místo u nás vysloužilo název "u hada". Díky své rovinaté poloze (a to je v této krajině ojedinělá věc), je toto místo vhodné pro klidné procházky nejen s terénním kočárkem...


Při příjezdu jsem sesbírala maliny ze zahrádky a zítra z nich, borůvek a rybízu upeču koláč.... 

pátek 5. července 2013

... po obědová

Využívám svou po obědovou chvilku, kdy Toník na hodinku usne, a pouštím se do střihu kabelky. Po mantinelech a hračkách je na čase, abych si spíchla taky jednou něco pro sebe :) To víte, už mě svrběly ruce, musím je něčím zaměstnat... 


Vytáhla jsem růžovou puntíkatou látku, kterou jsem si doma schraňovala na zavinovačku a peřinky. Já bláhová si myslela, že budeme mít holčičku. Ani nevím, jak mě něco takového mohlo jenom napadnout :) Jelikož u nás doma momentálně hraje  chlapská přesilovka, tak musím vytáhnout do boje s něčím ženským ... a růžovým i když jsem si k ní dala i modré pejsky (to, aby se mi doma tolik nesmáli) :)


Už teď se nemůžu dočkat, až bude hotová. Látkových kabelek nemám nikdy dost :) Sice se mi jich krčí v šuplíku už pěkná hromada a pomalu přichází doba, kdy je nebudu mít ani kam dávat, ale co ... však já si na ně místo vždycky někde najdu! :)