Pro ty, kteří rádi v kuchyni experimentují a nespokojí se pouze s čokoládovými dorty a ovocnými bublaninami, zde mám jeden netradiční koláč. A to koláč angreštový. Je mi jasné, že už je po sezóně a surovina se dostane těžko. Mně stačilo pouze šáhnout do mrazáku. Ano, dá se zmrazit, ale už to není jako za čerstva. Na pečení však stále použitelné :)
Tenhle recept si budu muset založit pro strýčka příhodu, protože na těchto zelených bobulích jsem ujížděla v těhotenství. Takže pokud by na mne příště přišly stejné chutě a byla vynechaná cukrovka, tak bych ho pekla asi o 106 :)
Léto je na ústupu a už teď se mi stýská po koupání a lehkých šatech. Proto jsem si tento typicky letní koláč vychutnala se vším všudy. A pro příště vyrukuju již s klasicky podzimním, slibuju :)
200g hladké mouky, 100g másla, 450g angreštu, 175g třtinového cukru
175g mletých mandlí, 3 vejce, 1 lžička mandlového aroma
- z mouky, másla a 3 lžic vody zpracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut k ledu. Pardon, do ledničky :)
- v kastrůlku rozehřejeme 1 lžíci másla, přidáme angrešt, lžíci cukru a 4 lžíce vody. Vaříme cca 10 minut. Necháme vychladnout a propasírujeme přes cedník (komu nevadí zrníčka může cedník vynechat).
- v misce promícháme zbylé ingredience
- těsto vyválíme a dáme do hlubší dortové formy (opravdu je toho docela hodně). Propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do trouby na 190°.
- do korpusu dáme angreštovou směs a na ni mandlovou a opět vrátíme do trouby. Pečeme cca 30 minut.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatkoláč vypadá nádherně, hned bych se do něj pustila, ale nějak se mi nechce věřit, že je recept kompletní, opravdu je v prostřední vrstvě vlastně jen angrešt? A vejce jsou v té mandlové vrstvě? Omlouvám se za podezíravost, ale zatím tu není žádný komentář, tak se raději přeptám... Předem děkuji, Ivana
Ano, je tam jen angrešt, máslo, cukr a voda :) Vejce se dávají do té mandlové vrstvy.
VymazatDíky za odpověď, tak tomu jsem nevěřila, určitě ho vyzkouším, angrešty postupně dozrávají :-)
Vymazat