Dnes je mezinárodní den chleba.
My ho oslavili kapustovými chlebánky.
A co jste pekli vy?
500g polohrubé mouky, 1 droždí, 70ml oleje, 1 vařená brambora, žloutek
250ml mléka, 50g slaniny (já dala šunku), 1 cibule, 2lžičky soli
250g růžičkové kapusty, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru
Nechám vzejít kvásek (droždí, cukr, 1 lžíce mouky, trochu vlažného mléka), který přidám do zbytku mouky. Do směsi nastrouhám na jemno bramboru, přidám olej, žloutek, sůl, mléko. Vypracuji hladké těsto a nechám kynout.
Na oleji osmažím slaninu, po chvilce přidám jemně pokrájenou cibulku a nechám zesklovatět. Osolím, přidám 2 lžíce octa, 1 lžíci cukru a nechám 5 minut dusit.
Z vykynutého těsta dělám bochánky, které plním zchladlou směsí. Mašluji boky a vršky olejem (aby se neslepily). Dám do pekáčku, posypu kmínem (Vítek si vymohl i hrubou sůl) a peču při 190°C cca 40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat