čtvrtek 15. května 2014

... smrkový

Možná znáte, možná ne.
Vrhla jsem se do výroby smrkového medu.
Oholila jsem toho nebožáka, co nám roste na zahradě.


Krom toho, že chutná báječně, je i zdravý.
Podporuje imunitu, léčí nachlazení a dýchací obtíže.
Napomáhá odkašlávání, ředí a uvolňuje usazený sekret.


Oprané a okapané větvičky (cca 400g) dáme do hrnce, zalijeme vodou (0,75l) a vaříme 30 minut.
Necháme odležet přes noc, ráno scedíme a pečlivě vyždímáme.
Přidáme 1kg cukru a vaříme do zhoustnutí.

Med je vhodný i pro malé děti.
Buď v podání na lžičku a nebo do čaje.

6 komentářů:

  1. Pamätám si, že to naši raz robili, keď som bola ešte maličká. Veľmi mi chutil smrekový med.
    Ale v meste nie je ľahké nájsť smrek, ktorý by bolo vhodné obrať o púčiky na med... tak som ho ochutnala len ten jeden raz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutná mi snad víc než pampeliškový :) Bydlíme na okraji Prahy, u pole. Běhají nám tu zajíci a bažanti. Jsme spíš taková vesnice přifařená k Praze :) Když jsem byla v lese, tak bez košíku. Nebyl čas. Tak to schytal ten náš nebožák. Ale samozřejmě z lesa je lepší :)

      Vymazat
  2. Taky jsem ho teď dělala ... a vařim v domácí pekárně, opravdu supr, nemusím stát u plotny:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Med neznám. Když byli kluci malí, tak jsem jim na průdušky dělala smrkový sirup. Mladé smrkové větvičky prosypeš cukrem a oni pustí šťánu.

    OdpovědětVymazat