Kluci dostali chuť na bezový sirup.
Tak si ho spolu sami vyrobili.
A moc se jim povedl!
Bez černý je od nedávna považován za léčivý.
Využívá se nejen jeho květenství a plody, ale i listy a kůra.
Jelikož jsme nyní dělali sirup z květů, budu psát o nich.
Obsahují řadu minerálů, vitamínů a tříslovin.
Zpevňuje cévní stěnu, je potopudný a močopudný.
Celkově ochlazuje organismus.
Využívají se při horečkách i léčbě křečových žil.
Kdo trpí na hemeroidy, ocení jej taktéž.
Vhodný je pro malé děti, ale i kojící a těhotné.
Prý zvyšuje laktaci, tak uvidíme :)
výroba sirupu:
12-15 čerstvých květenství
2 litry vody (převařené a vychlazené na 40°C)
2 kila cukru
šťáva ze 4 citronů
2 polévkové lžíce kyseliny citronové
Oprané květy zalijeme převařenou vodou.
Necháme ve sklenici ĺouhovat v chladu 12-24 hodin.
Výluh přecedíme a mírně zahřejeme v hrnci.
Nesmí se vařit!
Přidáme cukr, šťávu z citronu, kyselinu citronovou.
Vše necháme řádně rozpustit.
Nu a je to! :)
Chtěla bych se zeptat na tento sirup. je ho pak nutné skladovat v chladničce, popřípadě jak dlouho vydrží? díky, N.
OdpovědětVymazatMáme ho uskladněný ve sklepě. Jinak v lahvi na lince nám vydrží, dokud se nevypije. Což není moc dlouhá doba :) Aby se sirup nekazil, je nutné vyvařit lahve. Kyselina citronová je trošku konzervační. A pro zlikvidování bakterií se doporučuje kápnout na sirup v lahvi pár kapek čistého lihu, ten se vypaří. Ale tohle my neděláme.
Vymazat