středa 7. října 2015

... dýně s dýní

 
Je to tady!
Podzim v plném proudu.
A moje milované dýně.
 
Fandím SEZÓNNÍ kuchyni.
ČESKÉ kuchyni.
Pokud možno DOMÁCÍ
s láskou pěstované na zahrádce.
 
 
Dýni máme v jídelníčku každý týden.
Malá loupežnice ji miluje!
A já s ní.
 
Podělím se s vámi o naše oblíbené zpracování.
Pokud máte vy nějaký dobrý recept, sem s ním :)
Velice ráda vyzkouším!
 

U nás nejvíce frčí polévka.
Vyzkoušela jsem už řadu receptů,
ale nejvíce nám chutná v kombinaci s čočkou.
 

 
Hokaido-čočková polévka
 
150g červené loupané čočky, 1 menší hokaido, 1l zeleninového vývaru,
1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce ghí (kdo nedělá, dá olivový olej),
sůl, pár lístků šalvěje, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky sladké papriky.
 
Na přepuštěném másle osmažím cibulku. Přidám česnek, koření, okapanou čočku.
Pořádně promíchám (čočka by se měla hezky obalit směsí koření).
Přidám pokrájenou dýni, zaliji horkým vývarem a přihodím šalvěj.
Vařím do změknutí dýně. Pak rozmixuji a přepasíruji.
 
(I když červené čočce stačí 2 hodiny máčení, nechte ji namočenou přes noc. Když vaříte pro děti, klidně i celý den. Vodu několikrát slijte, propláchněte a dejte novou.
Zbavíte tak luštěniny přílišné nadýmavosti i škodlivých látek.)
 
 
Pečená muškátová s tymiánem
 
300 ml smetany ke šlehání, 150 ml mléka, 1 větší muškátová dýně
3 stroužky česneku, 2 lžíce tymiánu, 85 g parmazánu, sůl, pepř.
 
Odkrojím dýni čepičku a vydlabu vnitřek.
V rendlíku svařím smetanu, mléko, česnek a tymián.
Osolím, opepřím, vliji do dýně a přidám většinu strouhaného sýra.
Přiklopím čepičkou a dám do 150°C vyhřáté trouby. Peču 1,5 hodiny.
Pak odklopím, posypu zbytkem sýra a dopékám při 200°C 15 minut.
 
Dobrá je jen tak s pečivem. Chutná teplá i jen tak zastudena.
 
 
Placičky ze špagetové dýně
 
1 lžíce olivového oleje, 3 šalotky, 2 chilli papričky, 3 lžíce zázvoru, sůl, pepř,
3/4 lžíce mletého koriandru, 3/4 lžíce mletého kmínu, 2 vajíčka,
70g rýžové mouky (kdo nemá, dá hladkou), 1 větší špagetová dýně.
 
Dýni rozkrojím v půlce a vydlabu. Potřu olivovým olejem, osolím, opepřím.
Dám do 200°C vyhřáté trouby péct cca 30 minut (do změknutí).
Nechám chvilku zchladnout a pak vidličkou vytrhávám "špagetovou" dužinu.
 
V pánvi na oleji osmažím cibulku, zázvor a papričky. Přidám koření a dám zchladnout.
V míse smíchám dýňovou dužinu, rozšlehaná vajíčka, mouku a vzniklou směs.
Vytvořím placičky a smažím na olivovém oleji dozlatova.


4 komentáře:

  1. Dýni taky miluju a cpu ji do všeho :) Ale divím se, že namáčíš červenou čočku-má to nějaký zvláštní efekt? Já ji vařím často, ale vždycky bez namáčení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Namáčení zlepšuje stravitelnost. Takže pokud dáváš luštěniny dětem, je lepší je delší dobu máčet. Pokud vaříš pro dospělé, tak loupanou červenou čočku máčet prakticky nemusíš :)

      Vymazat
  2. Jé, porcelán od Dity P.:-) Já nevím, pro který se mám rozhodnout....

    OdpovědětVymazat