Pečeme domácí chleba, housky.
Když je čas, tak i loupáčky.
Zadělávám droždím.
Vždy jsem chtěla zkusit klasiku.
Hezky poctivě.
Z kvásku.
Ale znáte to.
Mně chcípne všechno.
Proto jsem byla mile překvapena,
že náš kvasoň ŽIJE!
A daří se mu velice :)
Už nám odpočívá v lednici
a čeká na další pečení.
Premiérou se mu staly lívance.
Pro jistotu si sem dám postup "práce".
Kdyby byl ještě někdy třeba.
Protože u mě jeden nikdy neví ...
Potřebujeme:
žitnou mouku, převařenou vodu (vlažnou),
sklenice, plátýnko, gumička.
1.den:
Smíchám 100g mouky a 125 ml vody.
Přiklopím a nechám stát na lince.
2.den:
K husté směsi přidám 50g mouky a 125ml vody.
Pečlivě zamíchám a nechám odpočívat.
3.den:
Přidám 50g mouky a 60ml vody.
Začínají se tvořit bubliny.
4.den:
50g mouky a 60ml vody.
Kvásek je připravený k zadělání :)
Má lehce kyselou vůni a konzistenci těsta na amolety.
Odebereme potřebné množství.
Necháme na dně zbytek.
Ten poputuje do lednice.
Kvásek oživujeme přidáním
vody a mouky jako ve 4.den.
Oživujeme jednou v týdnu (ale lze i častěji)
Žádné komentáře:
Okomentovat