čtvrtek 11. srpna 2016

... kvásek žije!

Pečeme domácí chleba, housky.
Když je čas, tak i loupáčky.
Zadělávám droždím.

Vždy jsem chtěla zkusit klasiku.
Hezky poctivě.
Z kvásku.

Ale znáte to.
Mně chcípne všechno.
Proto jsem byla mile překvapena,
že náš kvasoň ŽIJE!

 A daří se mu velice :)
Už nám odpočívá v lednici
a čeká na další pečení.

Premiérou se mu staly lívance.

Pro jistotu si sem dám postup "práce".
Kdyby byl ještě někdy třeba.
Protože u mě jeden nikdy neví ...


Potřebujeme:
žitnou mouku, převařenou vodu (vlažnou),
sklenice, plátýnko, gumička.


1.den:
Smíchám 100g mouky a 125 ml vody.
Přiklopím a nechám stát na lince.

2.den:
K husté směsi přidám 50g mouky a 125ml vody.
Pečlivě zamíchám a nechám odpočívat.


3.den:
Přidám 50g mouky a 60ml vody.
Začínají se tvořit bubliny.


4.den:
50g mouky a 60ml vody.
Kvásek je připravený k zadělání :)
Má lehce kyselou vůni a konzistenci těsta na amolety.

Odebereme potřebné množství.
Necháme na dně zbytek.
Ten poputuje do lednice.

Kvásek oživujeme přidáním
vody a mouky jako ve 4.den.
Oživujeme jednou v týdnu (ale lze i častěji)




Žádné komentáře:

Okomentovat