čtvrtek 29. září 2016

... zázvorové bonbony

Zázvor mám moc ráda.
Jen tak do jídel či na léčení.
Krásně prohřívá a tiší nevolnosti.

Díky němu jsem jakž takž přečkala
všechny těhotenské začátky,
které byly dosti krušné.

Zázvorové bonbonky.
Skvělé na těhotenské nevolnosti
i pro ty, kterým se dělá špatně v autě.
Stačí jeden bonbonek před cestou a je to :)
Své místo nalezou i při kašli či nachlazení.


Zázvor oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Velikost záleží na tom,
jak velké bonbonky budete chtít mít.

Dáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou do výšky cca 2 cm.
Necháme odpočívat, dokud zázvor nezměkne.
Mně to trvalo skoro 3 hodiny.

Poté ho scedíme, ale vyluhovanou vodu si necháme!
Můžeme ji poté použít jako čaj (ale zředit vodou, bude hodně silný)


Zázvor dáme do hrnce.
Přidáme tolik moučkového cukru,
kolik váží zázvor po máčení.
K tomu 2 lžíce vyluhované vody.

Pečlivě zamícháme a vaříme na mírném ohni.
Nezapomínáme míchat, aby se nepřipálil.

Mícháme, dokud se voda nevypaří.
Mně to trvalo nějakých 45 minut.

Kousky zázvoru zesklovaní, změknou.
Konzistence připomíná turecký med.


Z hrnce je vysypu na plech s
trochou moučkového cukru a obalím je v něm.
To aby se neslepily k sobě.

Vzniklé bonbonky dám do nádobky s víčkem.
Skladuji v chladu.
Takto vydrží až 6 měsíců.





4 komentáře:

  1. Dělala jsem je minulý rok....bohužel nikomu nechutnaly:-( Ale jelikož jsou zdravé, snědla jsem je sama :-)
    Podzimní giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda. Mně je statečně žvýkají i malí loupežníci.

      Vymazat
  2. Skvělý nápad. Jen mně děti zázvor nejí..a na těhotenské nevolnosti si dobře pamatuji, brrr.

    OdpovědětVymazat